Accoyahuset av Rejäl Bygg

På en naturskön tomt strax utanför Åkersberga norr om Stockholm har Rejäl Bygg uppfört två unika villor där man utnyttjat potentialen på trämaterialet Accoya® till det yttersta.

Projektet har helt klart Accoya® trä som utgångspunkt. Förutom panelen på huset är samtliga dörrar och fönster tillverkade i Accoya®. Runt huset flyter panelen ut i en smal avsats som ramar in byggnaden på ett smakfullt sätt, också det i Accoya®. Vissa delar av innergården är också lagd med Accoya® trall.

Alla dessa applikationer är i obehandlat Accoya® trä!  

Image

Att bygga ett hus med så mycket obehandlat trä är normalt sett omöjligt. Men tack vare Accoya® trä och dess unika egenskaper så är det möjligt. Dess rötbeständighet och formstabilitet överträffar allt annat trämaterial på marknaden.

Tack vare formstabiliteten har man kunnat använda extremt breda panelbrädor vilket också medfört en snabb montagetid. Att men dessutom sluppit all form av ytbehandling har också kortat uppförandetiden väldigt mycket.

Inte minst kommer husets ägare uppskatta alla de år av underhållsfritt boende där man slipper målning av fasader, dörrar och inte minst fönster!

Image

Kalle Johansson som driver Rejäl Bygg berättar att han ser stor potential i Accoya® trä som viktiga beståndsdelar i hus. Husen blir attraktiva för köparen eftersom de är underhållsfria vilket ses som en stor fördel av de flesta husspekulanterna idag.

Som husbyggare är det också en stor fördel i och med att montagetiden förkortas väldigt mycket tack vare man slipper all ytbehandling samt att man kan använda bredare panelbrädor tack vare formstabiliteten i Accoya® trä. En utmaning med att jobba i Accoya® trä är att alla beslag och infästning måste vara i rostfritt.

Image

Robert Petrén Arkitekt SAR har ritat husen. Han är också positiv till Accoya® trä som ger arkitekten möjlighet till lösningar som normalt inte är möjligt med obehandlat trä. Han tog sikte på att skapa ett monokront intryck i minimalistisk design. 

Fotograf är Peo Bengtsson.

Läs mer om Accoya® trä genom att klicka här.

Image