Plywood

Plywood skivor är en mycket populär produkt framförallt inom möbel- och byggindustri. Användningsområdena är otaliga och plywood tillverkas i en mängd olika träslag. Inom möbelindustrin är björkplywooden i särklass mest populärt. Plywood tillverkas av träfaner som limmas samman i flera lager där fiberriktningen läggs med 90 graders rotation för varje lager.

Kontakta oss om du vill du veta mer om plywood eller om något annat material ur vårt sortiment.

Plywood utvecklades under 1800 talet på olika håll runtom i världen. Historien säger att även Alfred Nobels far, Immanuel Nobel, var inblandad i hur man utvecklat tekniken bakom att svarva faner av stockar till långa ark som används för att tillverka plywood. Arken limmades ihop och pressades till en plan skiva. Produkten introducerades i USA på 1860 talet men Ryssland anses vara en av de största producenterna av björkplywood tack vare enorma arealer av björkskog. 

Plywood är ett väldigt omtyckt material eftersom det är det skivmaterial som ligger närmst massivträ i sina egenskaper. Träet har inte malts ner till flis eller spån och sedan formats till skivor som i fallet med MDF och spånskiva. Detta göra att plywood är betydligt segare och har en högre hållfasthet än vad andra träbaserade skivor har. Inom möbelindustrin är plywood väldigt populärt tack vare dessa egenskaper. Där använder man den dessutom i olika böjda former och ofta med öppen kant eftersom de olika lagren anses vackert.

Mått och varianter

Eftersom plywood finns i mängder av olika träslag där man dessutom blandar olika träslag för att skapa antingen mer tåliga skivor eller mer ekonomiskt fördelaktiga produkter finns inga generella tekniska specifikationer. Enkelt uttryckt kan man säga att de olika träslagens egna egenskaper följs med till plywooden. Exempelvis är en poppelplywood väldigt lätt i jämförelse med en björkplywood eftersom poppel i sig är ett lätt träslag.

Plywood finns i många olika tjocklekar, 2 - 70 mm, beroende på vilket träslag den är tillverkad av. De vanligaste tjocklekarna vi använder i Sverige är 9, 12, 15, 18 och 21 mm. Formatet bestäms av den maskinella utrustningen men vanliga standarder som efterfrågas är 1220 x 2440 mm, 1525 x 1525 mm, 1525 x 3050 mm.

Eftersom björkplywood används väl utbrett inom möbelindustrin finns den kvalitetsgraderad enligt följande:

Kvalitet B - Ett fåtal punktkvistar med max diam 6mm, små färgvarianter, putsad.

Kvalitet S - Ett fåtal punktkvistar, får förekomma mindre invuxna kvistar av max diam  20mm, mindre färgvariationer samt färgade ränder tillåts, putsad.
Kvalitet BB - Punktkvistar tillåts, invuxna kvistar tillåts max diam. 25mm, oregelbunden struktur på faner tillåts, färgvariationer samt färgade ränder tillåts, större kvistar lagas med plugg, ev sprick lagas med syntetspackel, putsad.
Kvalitet CP - Punktkvistar tillåts, friska kvistar samt döda fasta kvistar tillåts, färgfel samt färgade ränder tillåts, öppna sprickor upp till 4mm tillåts, putsad.
Kvalitet C - Punkt / friska / döda kvistar är tillåtna, sprickor samt urfallna kvistar är tillåtna, får vara oputsad.

Tillverkningsprocessen

Trästocken kapas i bestämda längder som sedan svarvas till långa remsor. Tekniken kan jämföras med hur man vässar en blyertspenna (förutom den koniska formen) där en vass kniv svarvar träet till långa tunna remsor. Dessa remsor av träfaner kapas i bestämda längder varefter de torkas. Vid tillverkningen beläggs faneren med lim på båda sidor och staplas sedan på varandra med 90 graders rotation i flera lager, ofta 4-12 lager. På så vis blir skivan både formstabil och med hög hållfasthet väl lämpad för olika konstruktioner. Efter detta pressas alltsammans under tryck och värme till en plan skiva som kapas i lämpliga format.

En av våra största leverantörer av björk- och granplywood, UPM, har gjort en kort film som visar produktionen av plywood: